Има сигнали за прояви на полицейско насилие, съобщи bTV. Кадри и снимки на

...
Има сигнали за прояви на полицейско насилие, съобщи bTV. Кадри и снимки на
Коментари Харесай

Сигнали за полицейско насилие на вчерашните протести

Има сигнали за прояви на полицейско насилие, заяви bTV. Кадри и фотоси на медии, отразяващи огромния митинг през вчерашния ден свидетелстват по какъв начин органите на реда водят към градинките към президентството и Българска народна банка жители и стартират да задържат част от протестиращите като някои от тях са бити. Сред тях се оказва и журналистът на свободна процедура Димитър Кенаров. Той е бил арестуван, до момента в който е снимал митингите на Ларгото. Кенаров е освободен от полицията тази заран.

" Аз се оказах заклещен на стената на Президентството, като полицията стартира да употребява сълзотворен спрей. Като публицист, който е отразявал събития в Турция, Украйна, Крим, в Беларус имам противогаз, обозначен с " press ", т.е. " преса ", върху него особено, с цел да мога да правя своята активност като публицист ", описа в предаването " Преди всички " Димитър Кенаров, който е член на Асоциацията на европейските публицисти.

Той изясни, че полицията го е притиснала, макар виковете му, че е публицист. Изведен е бил към бул. " Дондуков " в столицата. Един от служителите на реда е почнал да го рита в лицето.  " Имах шанса, че единият от ритниците, въпреки да попадна в дясното ми око, не нарани самото око, единствено частта към него ", добави Димитър Кенаров. Камерата, с която е снимал, е паднала на земята. Кенаров помолил служителите на реда да му дадат камерата, след което устройството е изчезнало.

След това са му били поставени белезници, държан е дружно с 5 души в продължение на 1 час в камионетка и е откаран в 5-о РПУ. Кенаров е безапелационен, че ще търси правата си по правосъден път. По време на живите включвания нощес участници в митинга също споделяха, че са станали очевидци на побой над стачкуващи.

Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи, старши комисар Георги Хаджиев не отхвърли сигналите. „ При такива всеобщи вълнения има потърпевши и от двете страни, както от страна на протестиращите по този начин и от страна на публицисти “, разяснява той.

Засега няма данни за общия брой потърпевши публицисти, само че още през вчерашния ден до обед стана ясно, че от обгазявания са потърпевши кореспонденти и оператори от bTV и Нова телевизия. До момента по данни на Столичната незабавна помощ, единствено нощес е била оказана помощ на над 60 души на място в интервала сред 20.00 - 02.30 ч. Прегледани са били над 30 служители на реда, както и голям брой хора, арестувани по районните ръководства. Има приети в болница и служители на реда, и жители, съобщи представителят на столичния център за незабавна здравна помощ Катя Сунгарска. Министърът на вътрешните работи, извикан незабавно да рапортува в Народното събрание през днешния ден пък посочи, че потърпевшите нощес служители на реда са 80. Трима от тях са в болница „ Н. И. Пирогов “, 23 в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, 13 в болница „ Царица Йоана “. 41 са прегледани на място, описа той. Някои от тях са със счупвания на крака, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване. 126 са били общо арестуваните, 62 от тях са били с престъпни прояви, 35 са имали непрекъснат и сегашен адрес отвън София, направени са 12 бързи производства за безчинство и 4 за увреждане на имущество, сподели още вътрешният министър.

От  Съвета за електронни медии, Съюза на българските публицисти и Асоциацията на европейските публицисти в България  излязоха с обща декларация, в която се оповестиха против насилието над жители и представители на медиите. 

Съюзът на българските публицисти  остро осъжда насилието, използвано против жители и публицисти по време на вчерашните митинги. Председателят на Съюза Снежана Тодорова съобщи пред уеб страницата на Съюз на българските журналисти, че насилието е безусловно неприемливо и несъвместимо с демократичните правила.

Съюзът на българските публицисти отхвърля опитите виновността за насилието да се трансферира върху протестиращите и да се приравняват хилядите мирни стачкуващи към явни провокатори.

Във вчерашния ден е била упражнена принуда, в това число и против репотрески екипи, изпълняващи професионалните си отговорности да отразяват събитията и да осведомят за тях обществото, се споделя още в позицията на Съюз на българските журналисти. 

От  Асоциацията на европейските публицисти  остро осъждат противозаконния съгласно тях арест и полицейското принуждение над журналиста и публицист Димитър Кенаров, който твърди, че против него е бил прибавен полицейски произвол, макар че е посочил журналистическата си карта. АЕЖ упорства за цялостно следствие и за вдишване на отговорност от страна на управлението на Министерството на вътрешните работи. 

Съветът за електронни медии  също осъжда всяко принуждение, което нарушава човешки права и свободи. " Журналистите са очите и ушите на гражданското общество и всеки опит те да бъдат обгазени или засегнати е атентат против свободата на словото. Насилието не е мотив, а изтощение пред свободното слово ", приключва позицията на Съвет за електронни медии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР